Geschiedenis

Gemengd Koor Chapeau is in september 1997 opgericht en komt voort uit een gelegenheidskoor van medewerkers uit het Erasmus MC, locatie Daniel den Hoed.

 

Het initiatief om met medewerkers van de kliniek als “Daniel den Hoed koor” mee te doen aan de Goede Doelen Concerten van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) in o.a. het Concertgebouw de Doelen en de Laurenskerk te Rotterdam kwam van Gerard Breas, dirigent van het jaarlijks Goede Doelenconcert in samenspraak met Prof. dr. W. Oosterhuis, toen wetenschappelijk directeur van de Daniel den Hoed kliniek.

 

Voor het KWF-concert werd er 6 weken lang elke woensdag tijdens de middag pauze in het toenmalige Auditorium gerepeteerd.


Na het overweldigende succes werd besloten door te gaan als Gemengd Koor Chapeau onder de professionele leiding van Gerard Breas. 

 

Chapeau werd ook daarna een aantal jaren uitgenodigd om deel te nemen aan de Goede Doelenconcerten van het KWF.

 

Tevens werd jaarlijks een kerstconcert gehouden in het trappenhuis voor patiënten, personeel en bezoekers. Dit concert wordt ieder jaar voortgezet in de centrale hal van het Erasmus MC.


“De Daniel” aan de Groene Hilledijk sloot in 2018 definitief haar deuren, waarna de zorg overging naar het Erasmus MC Kankerinstutuut.

Bij het afscheidsfeest van de Daniel den Hoed zong Chapeau voor alle medewerkers.


Het koor staat sinds april 2008 onder leiding van Eric van Dalum.

 

Een klein gedeelte van koor Chapeau is nog steeds medewerk(st)er van het Erasmus MC, voorheen locatie Daniel den Hoed. Het overgrote deel is echter van “buiten” het Erasmus MC binnengestroomd en vol enthousiaste gebleven.

 

Inmiddels heeft het Gemengd Koor Chapeau ook een aantal jubileum concerten mogen organiseren.

12½ jarig jubileum, Dorpskerk in Rhoon

20 jarig jubileum, Theater Zuidplein

15 jarig jubileum, Theater Zuidplein

25 jarig jubileum, Carnisse Haven